Yhdenmukainen toimintalinja koulukiusaamisen kitkemiseksi
Koulukiusaaminen on asia, jota ymmärrettävästi halutaan vastustaa tai ollaan vähintäänkin huolestuneita. Luonnollisesti myös jokainen poliitikko kertoo sitä vastustavansa. Päinvastaisessahan lausunnossa ei olisi edes mitään mieltä.
Uskaltaudun nyt sanomaan, että kiusaamista ei ehkä saada koskaan täysin loppumaan. Aina, kun ihmiset joutuvat syystä tai toisesta napit vastakkain, oli taustalla syyt mitä tahansa, joillekin iskee halu turvautua kiusaamiseen. Muistan omilta peruskouluajoiltani 90-luvulta, kun lehdissä puhuttiin ilmiöstä ja edelleen vuonna 2021 asia nousee otsikoihin. Varmasti ilmiöstä puhuttiin jo ennen omaa kouluaikaani ja tullaan jossain määrin puhumaan tulevaisuudessakin. Näin on ehkä aina ollut ja näin tulee ehkä aina olemaan. Tämän ei kuitenkaan tulee tarkoittaa sitä, että asian suhteen kannattaisi luovuttaa. Se tarkoittaa, että tuota halua tai taipumusta pitää jaksaa vastustaa aina uudestaan ja uudestaan.
Keskustelusta ja erilaisista toimista lienee kuitenkin ollut myös hyötyä. Tilastollisesti koulukiusaaminen on nimittäin näyttänyt vähentyneen. Kun tutustuu Me-säätiön tilastoon, on mukava huomata että Riihimäki noudattelee maan keskiarvoa, päästen jopa hieman sen alle.
Jokainen koulu Riihimäellä tekee luonnollisesti käytännön tasolla kaiken mahdollisen kiusaamisen estämiseksi. Kaupunkina Riihimäen tulisi kuitenkin ilmaista selkeästi asukkailleen se, millaisilla keinoilla kiusaamiseen puututaan. Kun Riihimäen kaupungin sivuilta asiaa tutkii, ovat tulokset valitettavasti aika ympäripyöreitä, kuten voi Riihimäen kotisivujen jutustani lukea.
Joskus yksinkertaisilla asioilla voi päästä jo pitkälle. Asiaa tutkiessani löysin Asikkalan kunnan selkeän selostuksen siitä, miten kiusaamistilanteissa toimitaan. Tällaisen infopaketin tulisi myös Riihimäen laatia. Se on työkalu, josta vanhemmat osaavat lähteä liikkeelle, kun heidän lapsensa ovat tavalla tai toisella kiusaamisen kanssa tekemisissä.
Riihimäen tulee laatia omanlaisensa malli, mutta se ei luonnollisesti estä lainaamasta hyviä ideoita muilta. Vaikka esimerkiksi Asikkalan toimintamalli on selkeä, olisi mielestäni hyvä lisätä toimintamalliin elementtejä vaikkapa ilmeisen hyviä tuloksia saavuttaneesta Etelä-Karjalan mallista. Lisäksi on huomattava että se, että koulukiusaaminen on ajan saatossa muuttunut., Nykyään kiusaaminen voi olla helposti jopa ympärivuorokautista kännyköiden ja sosiaalisen median myötä. Lupaavalta kuulostaa esimerkiksi se, että myös rikosilmoituksen mahdollisuus on työkaluissa mukana.