Biojätteet - vaurautta, isänmaallisuutta, ekologisuutta

25.03.2025

Riksun biojätteet - tavoitteihin selkeyttä!

Vuoden 2011 kunnallisvaalien aikaan kirjoittelin jätteiden resursseista ja niiden hyödyntämisestä. Tekstin asian allekirjoitan edelleen. Vaan mihin ollaan tultu vuodesta 2024?

Valitettavasti tekstissä viittaamani ympäristöraportti 2019 -linkki ei enää toimi ja ilmeisesti ei ole enää Riihimäen kotisivuilta saatavilla. Olisi hyvä että tämänkaltaista arkistomateriaalia saisi kaupungin sivuilta helpommin. Se helpottaisi huomattavasti asioiden kehittymisen vertailua.

Koska aikoinaan latasi koneelleni tuon 2019 raportin, jaan sen tässä nyt omasta Google Drivestani, sen saa tästä linkistä. Uusin ympäristöraportti vuodelta 2023 löytyy onneksi kaupungin sivuilta kohtalaisen helposti.

Kun vertailen uusinta raporttia vuoden 2019 raporttiin ja vuoden 2021 kirjoitukseeni, osui silmään että jostakin syystä 2030 raportissa ei mainita Riihimäen tavoitetila 2030:n kohdalla biojätteestä mitään. Tavoite oli 2019 että biojätteestä kierrätetään yli 60 %. Nyt tavoitetilassa on että kotitalousjätteen kierrätysaste on 65 %. Biojäte muodostaa kotitialouksien energiajätteestä 30-40% joten on aika epäselvää, että jos kotitalouden kierrätysastetta pyritään saamaan 65%:aan, mikä olisi biojätteen osuus.

Olen erityisen kiinnostunut biojätteestä, koska se sisältää paljon potentiaalista energiaa. Sekajätteen seassa poltettuna se palaa huonosti, tuottaen heikosti energiaa verrattuna mitä siitä saisi maakaasuna tai etanoli -bensa E85:na. Jälkimmäiselle voin antaa henkilökohtaisen suositukseni, kun muutin automme käymään sillä. Vaikka kulutus nousi, on se kuitenkin sen verran edullisempaa että syksyllä laskeskelin ajavani noin 5% halvemmalla kuin bensalla, samalla tuottaen 80% vähemmän hiilidioksidipäästöjä ja tukemalla suomalaista energiatuotantoa. Myös se, että biojätteen lajittelee antaa hyvät mahdollisuudet omakotitalouksille harventaa sekäjätteensä tyhjennystahtia. Tehokas biojätteen lajittelu on säästöä ihmisille, Suomen omavaraisuutta lisäävä, ilmastoystävällistä. Tässä vauraus, isänmaallisuus ja ekologisuus lyövät kättä kimpassa.

Ps. Tuli muuten huomattua raportista sellainen asia että vaikka ydinvoimaa ei enää käytetty kaupungin julkisissa rakennuksissa sitten vuoden 2017, eikä uusiutuva energia ole poistanut fossiilista energiaa kokonaan vaan tuottaa edelleen noin reilun 6% energiasta. Voisi kai edes sen hoitaa ydinvoimalla?