Mitä Riksun rakennusten ylläpito kustantaa?

18.03.2025

Vajaakäytöllä pitäminen tulee kalliiksi

Pieniä puroja säästöissä kannattaa aina etsiä. Tyhjänä pitäminen tulee kalliiksi, vaikka säästö tuntuisikin pieneltä.

Kuluneella kaudella teknisen lautakunnan varajäsenenä yksi antoisin hetki minulle oli 25-26.5.2023 Teknisen lautakunnan seminaari koskien tulevaisuuden näkymiä teknisen puolen investointeihin liittyen.

Tuolloin selvisi että silloin vielä suunnitelmissa ollut Itäinen koulu olisi siinä siinä esitetyssä laajuudessaan maksanut 18,5 miljoonaa, Riihimäen väkiluvulla (n. 28 600) jaettuna tämä olisi ollut reilun 646 euron sijoitus.

Jos kuitenkin uuden koulun lisäksi pidettäisiin kaikki nykyisetkin rakennukset, tulisi niihin tehdä vuosittain keskimäärin 6 miljoonan edestä vuositasolla mikäli kiinteistöjä halutaan pitää nykyisessä arvossaan. Tämä puolestaan tekee noin 209 euroa per asukas. Kuukautta kohden tämä tekee reilut 17,4 euroa.

Tämän kertakustannuksen päälle tulisi sitten ylläpito. Mitä rakennusten ylläpito sitten kustantaa? Katsotaan nykyisten rakennusten tilannetta. Viime vuonna pelkästään rakennusten osalta sähköt ja lämmitys olivat 2,9 miljoonan luokkaa. Riksun väkiluvulla jaettuna 101 euroa per vuosi, kuukautta kohden n. 8,4 euroa

Onko tämä nyt sitten paljon vai vähän? Verrataanpa erilaisiin kuukausivelotteisiin palveluihin, jotka ovat jokaiselle nykyään arkipäivää. Jos halutaan pitää kaikki nykyiset rakennukset, pitää niitä yllä tekee tämä 17,4+8,4 = 25,4 euroa. Tämän päälle sitten uusi rakennus ja sen ylläpitokustannukset. Hinta alkaa olemaan aika mittava.

Rakennuksia pitää olla ja niitä tulee pitää kunnossa. Silti palvelu, jota käyttää vain pienimuotoisesti voi tulla käytännössä kalliiksi. Ajatellaan vaikka että saataisiin tasoa laskettua kahdella (2) eurolla tuosta 25,4 eurosta. Mitä tämä tarkoittaisi, jos raha palautuisi yksäittäiselle asukkaalle?

Jos summan säästäisi tänään syntyneelle lapselle ja 18 vuoden ajansijoittaisi rahastoon 40 euroa niin maltillisella 6 % tuotto-odotuksella se tekee 15 313 euroa. Koska 2 euroa 40 eurosta on 5 %, olisi summa 42 euron säästöllä 16000 euroa. 16000 eurosta nostaa tuoton 6% vuosittain tekee se bruttona 960 euroa vuositasolla. Varsinkin nuorelle merkittävä summa. On hienoa että tuo summa on 5% isompi kuin ilman syntynyttä parin euron säästöä. En muuten laskenut sijoitukseen sitä uuden koulun 646 euron kertasummaa. Kahdeksassatoista vuodessa se olisi kuitenkin noussut 1841 euroon. Se olisi siis yli 10% lisää rahaston tuottoihin.

Tämän vuoksi ei ole sama kuinka paljon pidetään rakennuksia tyhjillään. Käytettiin säästyneet rahat sitten veronalennuksiin tai vaikkapa kaupungin omaan rahastoon. Jos uutta rakennetaan, tulee vanhoja poistaa. Toinen vaihtoehto on se, ettei rakenneta uutta vaan mennään vanhoilla. Molempia ei kannata pitää yllä.