Faktojen haku helpommaksi - keskustelu paremmaksi

25.02.2021

Kun riihimäkeläinen haluaa tietoja kaupunkinsa asioista, luonnollisimman aloituspaikan tulisi olla Riihimäen kotisivut. Valitettavasti tietojen hankkiminen tuntuu edelleen kohtuuttoman vaikealta. Jos vaikka haluaisi tietää, miten joidenkin ilmiöiden kanssa on toimittu juuri Riihimäellä, tiedon hakeminen tuntuu ihmeellisen vaivalloiselta. Otan esimerkiksi viime aikoina tapetilla olleen koulukiusaamisen. Testailussa käytän tietokonetta, en kännykkää.

Avaan Riihimäen sivut ja alakulmaan ilmestyy Kunta-Kati-botti. Syötän hänelle hakusanan "koulukiusaaminen"

Vastaus: Mitä haluat kysyä kiusaamiseen liittyen?

Saan kaksi vaihtoehtoa:

- Vaihtoehto yksi: Mitä kiusaaminen on?

Tätä klikatessa saan vastaukseksi:
"Kiusaaminen voi olla joko henkistä tai fyysistä ja sitä voi tapahtua niin fyysisessä arjessa kuin verkkomaailmoissa.

Kiusaaminen on vakavasti otettava asia ja sen kanssa ei koskaan pidä jäädä yksin.

Kerro kiusaamisesta heti aikuiselle: opettajalle, huoltajalle, vanhemmalle tai sisarukselle."

Vaihtoehto kaksi: Mitä tehdä kun kokee kiusaamista?
Tätä klikatessa tulee vastaus:

"Kiusaamista ei tarvitse koskaan hyväksyä tai sietää.

Jos sinua, tai jotakin läheistäsi kiusataan, älä jää asian kanssa yksin. Kerro kiusaamisesta jollekin aikuiselle: huoltajalle, opettajalle tai isommalle sisarukselle.

Tsemppiä!! 🤗"

Teen vielä selkeämmän kysymyksen "Mistä hakea apua koulukiusaamiseen?"
Vastaukseksi tulee sama vaihtoehto kaksi. Tekisi mieli todeta että tsemppiä vaan.


Ikävintä tässä on se, että kaupungin verkkosivujen erillisellä hakutoiminnolla, joka löytyy sivun yläkulmasta, löytyy hakusanalla koulukiusaaminen linkki perusopetuksen oppilashuoltoon. Sieltä löytyy ytimekkäästi tiedot siitä, mitä koulupsykologi ja koulukuraattori tekevät, mistä koulusta he löytyvät ja heidän puhelinnumeronsa. Olisi Kunta-Kati voinut saman linkinkin tarjota, eikä vain yrittää leikkiä ihmistä vastauksissaan.

Asian korjaamisen ei pitäisi olla kovin hankalaa, sillä sivujen metatietoihin voi syöttää potentiaalisia hakusanoja, joita Kunta-Katin luulisi osaavan hyödyntää.

Myös faktojen hakua päätöksiä koskien tulee ehostaa. Kun selaa pöytäkirjoja ei esimerkiksi hakusanalla "palveluverkkouudistus" löydy mitään vaan tulee käyttää sanaa "palveluverkko" tai "palveluverkkoselvitys". Hieman koomisen tämän asian tekee se että projekti on kuitenkin käynnissä juuri nimellä palveluverkkouudistus. Tuoreena esimerkkinä sanalla "haapahuhta" ei löydy päätöksistä mitään, mutta sanalla "haapahuhdan" löytyy kaupunkikehityslautakunnan saama tarjous 16.2 Haapahuhdan tilasta. Kumpaakohan hakusanaa asiasta kiinnostunut lähtökohtaisesti käytäisi?

Tässä on yksi syy, miksi some- ja varsinkin kahvipöytäkeskustelu jää helposti mutu -tasolle. Faktojen tarkistaminen on vaivalloista. Huhut syntyvät sitten siitä, kun joku esittää mutunsa faktana.

 
On sanottu että internet on tiedon valtatie. Parempi olisi puhua tiedon merestä, jossa useimmat tyytyvät jäämään rannalle katsomaan, mitä aallot tuovat vastaan. Syynä se, että helposti ei rantaa pidemmälle pääse. Niin ei tarvitsisi olla. Varsin pienellä vaivalla kaupungin verkkosivuista voitaisiin rakentaa laiva, joka kantaa asukkaat relevantin tiedon pariin. Tunnisteiden ahkerammasta käytöstä voisi aloittaa.